خمیر شدن کیک به این معنا است که کیک بافتی سنگین، چسبناک و فاقد هوا دارد. خمیر شدن کیک ممکن است برای هر کسی، حتی آشپزهای حرفهای نیز پیش بیاید. تصور کنید چقدر میتواند ناراحت کننده باشد که برای پذیرایی از مهمانهایتان، با ذوق و شوق مشغول پخت یک کیک خانگی خوشمزه هستید، اما بعد از پخت کیک متوجه میشوید که کیک شما خمیری شده است. برای جلوگیری از خمیر شدن کیک و پخت کیکی با بافت اسفنجی باید عواملی که باعث خمیر شدن کیک میشوند را شناسایی کنید. بیسکوپدیا با بررسی عواملی که باعث خمیر شدن کیک میشوند به شما کمک میکند تا کیکهایی با بافتی نرم و اسفنجی بپزید و از خوردن آنها لذت ببرید.

عوامل خمیر شدن کیک
توجه داشته باشید عوامل خمیر شدن کیک را که در این مقاله شرح میدهیم، برای کیکهای با فر و کیکهای بدون نیاز به فر یکسان است. عوامل خمیر شدن کیک عبارتند از:
هم زدن بیش از حد مایه کیک
یکی از عوامل خمیر شدن کیک، هم زدن بیش از حد مایه آن است. مخلوط کردن بیش از حد مایه کیک، باعث تولید گلوتن و در نتیجه خمیر شدن کیک میشود. برای جلوگیری از این مسئله، مایه کیک را فقط تا حدی که مواد مخلوط شوند، مخلوط کنید. همچنین سعی کنید به جای همزن برقی از همزن دستی یا قاشق استفاده کنید.
استفاده از آرد نامناسب
کیکها بهتر است با آرد مناسب کیک پخته شوند. آردهای مناسب کیک به دلیل پروتئین کمی که دارند از خمیر شدن کیک جلوگیری کرده و باعث ایجاد بافتی سبک و اسفنجی در کیک میشوند. برای آشنایی با انواع آرد و انتخاب آرد مناسب برای پخت کیک و شیرینی حتما بخش آشنایی با انواع آرد پخت و پز و کاربردهای آن را مطالعه کنید.

عدم استفاده کافی از خمیرمایه
خمیرمایهها با ایجاد حباب هوا در کیک به پف کردن و اسفنجی شدن بافت کیک کمک میکنند. استفاده ناکافی از خمیرمایه با کاهش حباب هوا در کیک باعث پف نکردن کیک به اندازه کافی و خمیر شدن کیک میشود.
عدم رعایت نسبت مواد اولیه
رعایت نسبت مواد اولیه و اندازهگیری دقیق آنها در پخت کیک بسیار حائز اهمیت است. استفاده بیش از حد یا کم مواد اولیه مانند آرد میتواند باعث خمیر شدن کیک شود. برای رعایت نسبت مواد اولیه حتما از ترازو استفاده کنید، همچنین میتوانید برای تبدیل وزن مواد اولیه به پیمانههای موجود در منزل از بخش انواع پیمانههای شیرینی پزی و حجم آنها کمک بگیرید.

استفاده از خمیرمایههای قدیمی
بیکینگ پودر و جوش شیرین که به پف کردن و اسفنجی شدن کیک کمک میکنند، با گذشت زمان قدرت خود را از دست میدهند. بنابراین بیکینگ پودر و جوش شیرین حتما باید تازه و دارای تاریخ انقضا باشند، در غیر این صورت کیک پف نمیکند و بافتی خمیری پیدا میکند. برای اینکه مطمئن شوید خمیرمایه تازه است، آن را با مقدار کمی آب مخلوط کنید اگر درون آب حباب مشاهده کردید یعنی خمیرمایه فعال است.
استفاده بیش از حد از کره و روغن
استفاده از روغن و کره باعث ایجاد رطوبت و بافت اسفنجی در کیک میشود اما استفاده بیش از حد از آنها میتواند از پف کردن کیک جلوگیری کرده و باعث خمیر شدن کیک شود. برای جلوگیری از این مسئله باید از کره یا روغن به مقدار گفته شده در طرز تهیه استفاده کنید. همچنین میتوانید مقداری از کره یا روغن را با ماست یا باترمیلک جایگزین کنید.
استفاده از قالب نامناسب
یکی از عواملی که روی بافت کیک تاثیر میگذارد اندازه قالب است. استفاده از یک قالب کوچکتر یا بزرگتر از مقدار گفته شده در طرز تهیه میتواند روی زمان پخت کیک اثر بگذارد و باعث خمیر شدن کیک شود. برای آشنایی با انواع قالبها و استفاده از قالبهای مناسب، پیشنهاد میکنیم بخش انواع قالبهای کیک و شیرینیپزی و کاربردهای آنها را مطالعه کنید.

دمای نامناسب فر
دمای فر تاثیر بسیار زیادی روی بافت کیک دارد. دمای کم فر باعث میشود کیک به آرامی پخته و بافتی خمیری پیدا کند. حتما از قبل آماده کردن مایه کیک، فر را در دمای مناسب تنظیم و گرم کنید.
پخت بیش از حد کیک
پختن کیک به مدت طولانی در فر باعث خشک شدن و خمیر شدن کیک میشود. برای پخت کیک، حتما به مدت زمان گفته شده در طرز تهیه توجه کنید. همچنین برای اینکه مطمئن شوید که کیک پخته است، یک خلال دندان یا چوب کبریت را در مرکز کیک فرو ببرید، اگر مایه کیک به آنها نچسبید یعنی کیک پخته است.
پیشنهاد میکنیم حالا که با عوامل خمیر شدن کیک آشنا شدهاید، با مراجعه به بخش انواع کیک و دانستنیهای پخت کیک در بیسکوپدیا و رعایت نکات گفته شده یک کیک خوشمزه با بافتی لطیف و اسفنجی تهیه و نوش جان کنید.