دمنوش چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia یک دمنوش خوش عطر و پر خاصیت است که در ارتفاعات کوهستانی ایران میروید. این گیاه در شهرهای مختلف ایران دارای نامهای متفاوتی از جمله پشموک، توکلیجه، گل کوفته، پشمینه علف و … است. دمنوش چای کوهی به دلیل خواص فراوان و عطر و طعم دلپذیر خود مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. چای کوهی دارای طبع گرم و خشک است و در درمان بیماریهای ناشی از رطوبت زیاد و طبع سرد نقش موثری دارد. در این قسمت از بیسکوپدیا برخی از خواص چای کوهی و ارزش غذایی آن را عنوان میکنیم و همچنین به آموزش طرز تهیه آن میپردازیم.
دمنوشها از انواع گیاهان پرخاصیت تهیه میشوند و خواص زیادی برای سلامتی دارند. برای کمک به شما در انتخاب دمنوشهای مفید، در بخش "انواع دمنوش" در بیسکوپدیا محبوبترین و پرخاصیتترین آنها را معرفی کردهایم.
ارزش غذایی چای کوهی
- سدیم: 34 گرم
- پروتئین: 03.8 گرم
- آهن: 37.241 گرم
- روی: 56.18 گرم
- فیبر خام: 40.38 گرم
خواص چای کوهی
چای کوهی به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در درمان و پیشگیری از بیماریهای زیادی موثر است. در ادامه برخی از خواص آن را معرفی کرده و به طور مفصل توضیح میدهیم.
تقویت سیستم ایمنی
چای کوهی دارای آنتی اکسیدانهای قوی مانند پلی فنول است که نقش به سزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان سرماخوردگی دارد. از چای کوهی برای رفع التهابات ریه و گرفتگی صدا نیز استفاده میشود. همچنین چای کوهی یک خلطآور طبیعی محسوب شده و به بهبود سرفههای شدید و خلطدار کمک میکند.
درمان عفونت ادراری
چای کوهی با خاصیت ضدعفونی کنندگی خود، یک داروی طبیعی و موثر در درمان عفونت ادراری به شمار میرود. بنابراین مصرف متعادل این دمنوش میتواند به پیشگیری و درمان عفونت ادراری کمک کند.
بهبود اختلالات خواب
رایحه و طعم شگفتانگیز چای کوهی دارای خاصیت آرامبخشی بوده و با کاهش استرس و اضطراب به بهبود اختلالات خواب از جمله بیخوابی کمک میکند.
درمان افسردگی
در ترکیبات چای کوهی نوعی سروتونین وجود دارد که مانند یک داروی ضدافسردگی عمل میکند. همچنین مصرف دمنوش چای کوهی میتواند نقش مفیدی در بهبود خلق و خو و آرامش اعصاب داشته باشد.
پیشگیری از بیماریهای قلبی
چای کوهی، گیاهی دارای خواص آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که میتواند از بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری کند. همچنین این گیاه با کاهش میزان کلسترول بد (LDL) و کنترل فشار خون از انسداد عروق و رگهای خونی پیشگیری میکند.
چای کوهی برای چه کسانی مناسب نیست؟
دمنوش چای کوهی به دلیل داشتن طبع گرم و خشک برای افراد با مزاج گرم مناسب نیست و مصرف بیش از حد آن میتواند باعث خونآلود شدن ادرار آنها شود.
دمنوش چای کوهی ممکن است در زنان باردار باعث سقط جنین شود.
افرادی که از داروهای ضدبارداری، آسم، داروهای ضد افسردگی و سرماخوردگی استفاده میکنند، نباید این دمنوش را مصرف کنند.
چای کوهی به دلیل خاصیت اشتهاآوری خود، به افرادی که رژیم کاهش وزن دارند توصیه نمیشود.
طرز تهیه دمنوش چای کوهی
برای تهیه دمنوش چای کوهی میتوان از همه قسمتهای این گیاه استفاده کرد. در ادامه به آموزش طرز تهیه آن میپردازیم.
مواد لازم برای تهیه دمنوش چای کوهی:
مواد اولیه | مقدار لازم |
---|---|
چای کوهی خشک شده | به میزان لازم |
آب | 2 لیوان |
مراحل طرز تهیه دمنوش چای کوهی
مراحل تهیه دمنوش چای کوهی مانند مواد اولیه آن بسیار ساده است و در کمترین زمان ممکن آماده میشود. در ادامه مراحل تهیه آن را توضیح میدهیم.
مرحله اول: جوشاندن آب
آب را درون کتری یا قابلمه ریخته و روی حرارت قرار میدهیم تا بجوشد.
مرحله دوم: دم کشیدن دمنوش چای کوهی
چای کوهی و آب جوش را درون قوری ریخته و به مدت 5 الی 10 دقیقه اجازه میدهیم تا دم بکشد.
مرحله آخر: سرو کردن دمنوش چای کوهی
وقتی دمنوش دم کشید، آن را صاف کرده و در ظرف مورد نظرمان سرو میکنیم.
دمنوش چای کوهی شما آماده سرو در کنار کیک و شیرینیهای خوشمزه خانگی است.
نوش جانتان!
چند فوت کوزهگری در تهیه دمنوش چای کوهی
- دمنوش چای کوهی را میتوان با مقداری عسل یا نبات سرو کرد.
- میتوانید چای کوهی را به همراه آب بجوشانید و از جوشانده چای کوهی مصرف کنید.
در پایان امیدواریم این مقاله شما را ترغیب کند تا این دمنوش خوشمزه و پرخاصیت را در برنامه غذایی خود قرار دهید و از خواص بیشمار آن بهرهمند شوید. البته توجه داشته باشید که زیادهروی در مصرف هر چیزی برای بدن مضر است و دمنوش چای کوهی نیز از این قاعده مستثنی نیست.