از آداب زیبای نوروز، چیدن سفره هفت سین است که یکی از سین های این سفره، سبزه است که آن را نماد سرسبزی و برکت می دانیم.ما ایرانی ها با رسم زیبای سبز کردن سبزه هر ساله به استقبال عید نوروز می رویم.در این مقاله از بیسکوپدیا همه چیز در مورد نحوه کاشت سبزه و انواع آن را یاد می گیریم.
فلسفه سبز کردن سبزه عید
سبزه یکی از زیباترین سینها است که نماد تولد و زایش دوباره است و مژده نو شدن دوباره جهان را میدهد. از دیرباز تاکنون،سبز کردن سبزه نمادی از خیر و برکت بوده است.
گفته می شود در ایران باستان، یکی از دلایل کاشت سبزه این بوده که مشخص شود کدام یک از بذر های غلات در این سال جدید رشد بهتری خواهد داشت و همچنین با این روش قبل از فرار سیدن بهار و عید نوروز می فهمیدند بذرهایی که میزان رشد خوبی داشتند، مناسب آب و هوای سال پیش رو است. واگر بذر ها رشد خوبی داشتند، آن سال را سال پربرکتی می دانستند.
برخی افراد هم کاشت انواع بذر را به عنوان محصول «گاودانه» می کاشتند به این معنی که با کاشت انواع بذر قبل از فرا رسید سال جدید، متوجه می شدند که در سال پیشرو، با توجه با خاک و آب و هوا آن منطقه ای زندگی می کنند کدام بذر مناسب است تا به عنوان خوراک دام خود کاشت انجام هند.
اگرچه امروزه دیگر هیچ کدام از این هدف ها مدنظر افراد نیست اما هنوز هم اغلب مردم قبل از فرا رسیدن بهار و عید نوروز، در ظرف های کوچک و بزرگ انواع بذر را برای سفره هفت سین خود به نشانه طراوت و سرسبزی زندگی شان سبز می کنند.
معمولا افراد این سبزه ها را تا روز 13 فروردین نگه می دارند و در این روز در آب روان رهایش می کنند.برخی این کار را به دلیل دور کردن انواع بلاها و بیماری ها و پلیدی ها از خود و خانواده شان انجام می دهند.
نحوه کاشت سبزه عید نوروز
اولین نکته مهم در سبز کردن سبزه عید نوروز زمان آن است.اگر می خواهیم تا روز 13 فروردین سبزه ما رشد خوبی کرده باشد، زمان خیس کردن و گذاشتن سبزه بسیار مهم است.
همچنین از نکات حائز اهمیت دیگر در مورد سبز کرده سبزه عید نوروز، استفاده از بذر سالم و و تازه است. از بذر گندم، جو، عدس، شاهی یا تره ، هسته مرکبات مثل پرتقال و نارنج، خاکشیر برای سبز کردن سبزه عید استفاده میشود.
محل نگهداری سبزه نیز بسیار مهم است اینکه در کدام قسمت خانه نور و دمای کافی برای رشد خوب و جلوگیری از گندیدن دانه ها مناسب است.
مرحله اول:شستن بذرها
مقداری از بذر های مورد نظر که قصد سبز کردن آنها برای سبزه عید نوروز را داریم در کاسه ای ریخته و به خوبی آن ها را می شوییم.
مرحله دوم:استراحت دادن بذر ها در مقداری آب
بعد از شستن بذرها، آن ها را با مقدار کمی آب به طوری که روی بذرها را بگیرد و دانه ها در آب غوطه ور شوند، برای24 ساعت در محیط خنک استراحت می دهیم.
مرحله سوم: آبکش کردن بذرها
بعد از گذشت 5ساعت بذرها را در آبکش ریخته و سپس با یک یک پارچه نازک و تمیز آب بذرها را می گیریم.
مرحله چهارم:قرار دادن بذر ها در دستمال
بعد از اینکه دانه ها را آبکش کردیم و در دستمال قرار دادیم با یک اسپری دستمال را نم دار می کنیم و دانه ها را با دست زیرو رو می کنیم.بعد از اینکه پارچه و بذر ها به خوبی نم دار شدند پارچه را گره می زنیم و درون یک کاسه به مدت 2 روز قرار می دهیم.
مرحله پنجم: منتقل کردن بذر ها در ظرف مورد نظر
بعد از گذشت 2 روز گره دستمال را باز می کنیم و بذر ها را در ظرف مورد نظر برای سبز کرده سبزه می ریزیم سپس دستمال را به خوبی می شوییم و روی بذرها می اندازیم.این کار را تا جوانه زدن بذر ها ادامه می دهیم
مرحله ششم:قرار دادن سبزه در جای خنک
بعد از اینکه بذر ها جوانه زدند و آماده قد کشیدن بودند، دستمال را از روی آن برمی داریم و روزانه به طور منظم با دقت به آنها آب می دهیم.همچنین برای جلوگیری از زرد شدن و خراب شدن سبزه ها بهتر است شب ها سبزه را در باکلن،حیاط یا پشت پنجره در محیط خنک قرار دهیم.
نکات مهم در کاشت سبزه
برای داشتن یک سبزه زیبا با رشد خوب، باید بهترین زمان کاشت هر بذر را بدانیم
گندم: بذر گندم در میان انواع بذر کوتاه ترین زمان برای رشد ینی 10 روز نیاز دارد و بسیار ساده است.
ماش: سبز شدن بذر ماش نسبت به گندم زمان بیشتری ینی 12 روز نیاز دارد.
عدس : در میان بذرها عدس با 15 روز بیشتریت زمان رشد را نیاز دارد.
بهتر از برای سبز کردن سبزه از ظروف سفالی استفاده کنیم که آب را در خود می کشند و همواره مرطوب هستند.
کلام آخر:
با استفاده از روش سبز کردن سبزه که در این مقاله آموخیتم، می توانیم انواع بذر را سبز کنیم و در سفره هفت سین خود قرار دهیم.هرچند که امروزه در روزهای پایانی اسفند به راحتی می توان از بازارها و کنارخیابان ها سبزه شب عید را تهیه کرد اما کاشت سبزه در خانه لذت دیگری دارد. همچنین برای پخت شیرینی سال نو سری به مقاله انواع شیرینی عید نوروز بزنید.