شربت افرا یکی از انواع شیرین کنندههای طبیعی است که از تغلیظ گونههای خاصی از درختان افرا در آمریکای شمالی تهیه میشود. کسانی که به دلیل مضرات قند و شکر موجود در کیک و شیرینی از مصرف آنها پرهیز میکنند، میتوانند با جایگزینی شربت افرا به جای شیرین کنندههای مصنوعی از مضرات این مواد کم کنند. تهیه و نگهداری شربت افرا در خانه بسیار راحت ولی دارای یکسری نکات مهم است که در بیسکوپدیا همه این نکات را شرح دادهایم.

مواد تشکیل دهنده شربت افرا
مواد اولیه شربت افرا شیره چوب درخت افرا است. شربت افرا عمدتا از ساکارز و آب تشکیل شده است. شربت افرا حاوی مقدار کمی گلوکز و فروکتوز است که از شکر معکوس ایجاد شده در فرایند جوشاندن، ایجاده شدهاند. شربت افرا دارای مقادیر زیاد منگنز و ریبوفلاوین ( ویتامین B)، مقادیر متوسط روی و کلسیم و مقادیر کم اسیدهای آمینه است. شربت افرا دارای طیف زیادی از پلی فنولها و ترکیبات آلی فرار مانند وانیلین، هیدروکسی بوتانون و لیگنانها است. ترکیبات ایجاد کننده طعم شربت افرا به طور دقیق مشخص نیستند ولی میتوان گفت فورانون مالتول و توتفرنگی از عوامل کمک کننده طعم شربت افرا هستند.
مزایا و معایب شربت افرا
از مزایای شربت افرا خالص میتوان به داشتن برخی مواد مغذی مانند آنتی اکسیدانها، کلسیم، روی و … اشاره کرد که برای سلامتی بدن و پیشگیری از آسیبهای رادیکالهای آزاد بسیار مفید هستند.
از معایب شربت افرا این است که دارای قند بدون فیبر و کالری زیادی است، به همین دلیل مصرف زیاد آن باعث نوسانات قند خون میشود که گرسنگی و افزایش وزن از پیامدهای آن است. بنابراین افرادی که رژیم کاهش وزن مانند رژیم کتوژنیک، رژیم فستینگ، رژیم جنرال موتورز و … دارند باید در مصرف شربت افرا احتیاط کنند. همچنین شربت افرا در مقایسه با سبزیجات و میوهها منبع خوبی برای مواد مغذی نیست.
کاربرد شربت افرا در تهیه غذا و شیرینی
در هر غذا و شیرینی که از مواد شیرین کننده مانند قند، شکر، عسل و … استفاده میشود، میتوان شربت افرا را به کار برد. نمونههایی از غذا و شیرینیهایی که میتوان با شربت افرا تهیه کرد عبارتند از:
- پنکیک و وافل
- به عنوان تاپینگ روی بستنی
- به عنوان طعم دهنده در لوبیا پخته
- انواع دمنوشها
- انواع اسموتی
- انواع کیکها مانند کیکهای برگردان
- انواع شیرینیها مثل شیرینی شکلاتی زعفرانی و شیرینی شکلاتی با کرم نارگیلی
- انواع شربتها مانند شربت سکنجبین، شربت گل پنیرک و …

شربت افرا چگونه تولید میشود؟
شیره درخت افرا طی فرایند تبخیر به شربت افرا تبدیل میشود. فرایند تبخیر به مدت چند ساعت و با دمای 104 درجه سانتیگراد صورت میگیرد. جوشاندن شیره افرا تا زمانی ادامه مییابد که میزان قند و سایر مولکولها به 66% یا 66 درجه بریکس برسند. به طور میانگین از هر 40 لیتر شیره افرا، 1 لیتر شربت افرا تولید میشود.
انواع مختلف شربت افرا
شربت افرا از نظر رنگ چهار درجه مختلف طلایی، کهربایی، تیره و خیلی تیره دارد. طعم و رنگ شربت افرا با هم مطابقت دارند یعنی هر چقدر شربت افرا تیرهتر باشد طعم آن قویتر است.
مواد لازم برای تهیه شربت افرا در خانه
مواد اولیه | مقدار لازم |
---|---|
آب | 1 لیوان |
شکر سفید | 1 پیمانه |
شکر قهوهای | |
مراحل تهیه شربت افرا در خانه
بعد از اینکه مواد اولیه را آماده کردیم، مراحل تهیه شربت افرا را آغاز میکنیم. برای تهیه مرحله به مرحله این شربت خوشمزه و مفید، با ما همراه باشید.
مرحله اول: جوشاندن آب و شکر
در ابتدا آب، شکر سفید و شکر قهوهای را درون یک قابلمه ریخته و روی حرارت قرار میدهیم تا بجوشند.
مرحله دوم: اضافه کردن عصاره افرا
بعد از اینکه مخلوط آب و شکر به جوش آمد، حرارت را کم کرده و عصاره افرا را اضافه میکنیم.
مرحله آخر: جوشاندن شربت افرا
بعد از اضافه کردن عصاره افرا به ترکیب آب و شکر، شربت را حدود 3 دقیقه میجوشانیم تا غلیظ شود. وقتی شربت افرا به غلظت دلخواهمان رسید از روی حرارت بر میداریم.
شربت افرا خوشمزه و خانگی شما آماده است.
نوش جانتان!

چند فوت کوزهگری در تهیه شربت افرا
- برای جلوگیری از فاسد شدن شربت افرا، آن را درون ظرف دربسته و یخچال نگهداری کنید.
- برای تهیه شربت افرای تیره اجازه دهید شربت به آرامی بجوشد.
- میتوانید به شربت افرا عصاره وانیل، زنجبیل یا هر ادویه دلخواه خود را اضافه کنید.
در پایان پیشنهاد میکنیم حتما شربت افرا را جایگزین شیرینکنندههای مصنوعی کنید تا رژیم غذایی سالمتری داشته باشید. البته دقت کنید که در استفاده از شربت افرا زیادهروی نکنید. اگر علاقهمند هستید یک صبحانه یا میانوعده مغذی و خوشمزه را با شربت افرا تجربه کنید به بخش اوتمیل شکر قهوهای و افرا سر بزنید.